Duyarlılık nedir? Nasıl geliştirebilirsiniz?

Hasan İLHAN

Duyarlılık nedir? Nasıl geliştirebilirsiniz?

Duyarlılık toplumsal bir olay veya durum karşısında  elinden geleni yapma isteği ve düşüncesinde olma hali olarak kabul edilmektedir.

Duyarlılık, doğuştan gelen bir özellik olsa da, yaşam boyu geliştirilebilir ve güçlendirilebilir. Fakat ne yazık ki birçok alanda duyarlılık kaybı yaşıyoruz.

Duyarlılığı artırmak için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler vardır.

Öncelikle empati geliştirmek ve şahit olduğumuz olayı aktif dinlemek İnsanları sadece duymakla kalmayıp söylediklerinin ardındaki duyguları ve anlamları anlamaya çalışmak gerekir. Göz teması kurmak, kendimizi başkalarının yerine koymaya çalışmak. Onların geçmişlerini, deneyimlerini ve içinde bulundukları durumu anlamaya çalışarak olaylara onların gözünden bakmak bizim duyarlılık durumumuzu etkileyecektir.

Yine insanların duygusallıklarını fark etmek,  İnsanların sadece sözleriyle değil, beden dilleri, ses tonları ve yüz ifadeleriyle  ilgilenmek.  İnsanları yargılamadan ve eleştirmeden dinlemeye çalışmak ve gerçek yaşam hikayeleriyle bağlantı kurmak, Romanlar okumak, filmler izlemek veya sanat eserleriyle etkileşim kurmak, farklı karakterlerin ve duygusal deneyimlerin dünyasına girmenizi sağlayarak empati yeteneğinizi geliştirebilir.

Ayrıca duygusal farkındalık gösterip hangi durumlarda kendiniz ne hissettiğinizi fark edin ve bu duyguların nedenlerini anlamaya çalışın. Duygusal yönetimle duygularınızı sağlıklı bir şekilde yönetmeyi öğrenin. Çevrenizdeki insanların duygusal durumlarını ve sosyal dinamikleri anlamaya çalışın. Başkalarının duygularını anlama ve onlara uygun tepkiler verme becerilerinizi geliştirin. Toplum ve insanlıkla etkili iletişim kurarak, çatışmaları çözme ve işbirliği yapma becerilerinizi güçlendirin. İhtiyaç sahibi insanlara yardım etmek, onların yaşamlarına dokunmak ve farklı zorluklarla karşılaşmak duyarlılığınızı derinleştirebilir.

Yeryüzünün, doğanın güzelliklerini deneyimlemek ve diğer canlılara karşı saygı duymak, coğrafyamızda yaşanan savaşları, zulümleri görmezden gelmemek çevresel duyarlılığınızı artırabilir.
 Anda kalmaya odaklanmak ve düşüncelerinizi yargılamadan gözlemlemek, hem kendi duygularınıza hem de başkalarının duygularına karşı daha farkında olmanızı sağlayabilir.
Düşüncelerinizi ve duygularınızı açık ve dürüst bir şekilde ifade ederken, başkalarının duygularını incitmemeye özen gösterin.

İnsanları suçlayıcı ifadeler yerine, kendi duygu ve düşüncelerinizi "ben hissediyorum ki..." şeklinde ifade etmek gerekir. Bu da çevrenizdeki insanlarla iletişiminizi kolaylaştırır. Güvendiğiniz insanlardan ve dostlarınızdan kendi duyarlılık düzeyiniz hakkında geri bildirim isteyin ve bu geri bildirimleri kişisel gelişiminiz için kullanın.
Duyarlılık geliştirmek bir bedel ister, bu zaman ve çaba gerektiren bir süreçtir. Bunun için önce insan olmak gerekir. Bunca sivil toplum kuruluşuna, bunca uluslararası kurumsal yapılara rağmen Gazze'de yaşanan insanlık dramını anlamak gerekir, hayvan hakları, kadın hakları, çocuk hakları ve insan hakları derneklerimiz neden bir ses vermezler bilmek gerekir. Ama siz kendinize karşı sabırlı olun ve küçük adımlarla ısrarlı bir şekilde ilerleyin. Unutmayın ki her adım, daha anlayışlı ve duyarlı bir insan olmanıza katkıda bulunacaktır ve sonunda kazanan siz olacaksınız. En azından İnsan olduğunuzu fark edeceksiniz. 


Hasan İlhan/ Alanya