
Alanya’da Dereler İçin Taşkın Risk Haritası Çıkarıldı
ALKÜ’nün çalışmasıyla Alanya’daki derelerde taşkın riski belirlendi. Tehlikeye açık yapılar için uyarı ve çözüm önerileri raporla sunuldu.
İklim değişikliği ve ani su baskınları, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de şehirleri tehdit eden başlıca doğal afetler arasında yer alıyor.
Son yıllarda yaşanan sel felaketleri, can ve mal kayıplarına neden olurken, bilim dünyası da bu tehlikelere karşı somut adımlar atıyor.
Alanya’da yürütülen dikkat çekici bir bilimsel çalışma, bölgenin taşkın risklerini ortaya koyarak olası felaketlere karşı hazırlıklı olma konusunda önemli uyarılar içeriyor.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mehmet Dikici öncülüğünde başlatılan araştırma kapsamında, Alanya ve çevresindeki derelerde yaşanabilecek taşkın senaryoları bilimsel modelleme ile analiz edildi.
Çalışmada, Demirtaş-Sedre Çayı ve Oba Çayı başta olmak üzere birçok akarsu için risk haritaları oluşturuldu.
Doç. Dr. Dikici’nin danışmanlığında yüksek lisans öğrencileri Tasvire Gökce ve Zübeyde Demirel, "MIKE Hidrolojik Model Programı" ile oluşturdukları modeller sayesinde ani su baskınlarının olası etkilerini görselleştirdi.
Aynı zamanda lisans öğrencilerinin hazırladığı bitirme tezleriyle Kargı, Dim, Alara ve Sapadere gibi önemli çaylar ile Manavgat Barajı için de taşkın ve yıkım senaryoları raporlandı.
Elde edilen veriler doğrultusunda en büyük risklerden birinin derelerin kenarlarına inşa edilen yapılar olduğu vurgulandı.
Taşkın anında zarar görebilecek bu yapıların kaldırılması gerektiği, dere yataklarının ıslah edilmesi ve çevresindeki yapılaşmanın denetlenmesi gerektiği önerildi.
Ayrıca halkın bu konuda bilgilendirilmesi ve taşkın yönetim planlarının geliştirilmesi gerektiği belirtildi.
Bu önemli çalışmalarda, ALKÜ ile Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında sağlanan yüksek doğruluklu harita verileri kullanıldı.
Araştırmanın önümüzdeki dönemde Gazipaşa’dan Manavgat’a kadar uzanacak yeni projelerle daha da kapsamlı hale getirilmesi hedefleniyor.
Doç. Dr. Mehmet Dikici, taşkın, kuraklık ve iklim değişikliği konularında Türkiye’nin önemli uzmanları arasında yer alıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nda bilim kurullarında görev almış olan Dikici, geçmişte İSKİ’de 17 yıl boyunca görev yaptıktan sonra ALKÜ’de akademik çalışmalarına devam ediyor.
Bu çalışmalar, sadece Alanya’nın değil, tüm kıyı ve dere bölgelerinin gelecekteki doğa olaylarına daha dirençli hale gelmesi için hayati öneme sahip.
İÇERİĞE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.