1. YAZARLAR

  2. Hasan İLHAN

  3. Yardımlaşma Bilinci
Hasan İLHAN

Hasan İLHAN

Yardımlaşma Bilinci

A+A-

Yardımlaşma Bilinci

“Kardeşinin ihtiyacını gideren kimsenin ihtiyacını da Allah giderir” (Müsned, IV, 104; Buhârî
 

Yardımlaşma İnsanlık tarihinin her döneminde toplumları bir arada tutan ve ilerlemelerini sağlayan temel değerdir. 
Günümüzde de yardımlaşma bilinci bireylerin ve toplumun refahını arttırmak için büyük önem taşır. Bugün bizler bu bilinçle hareket ederek dünyanın dört bir yanında  sınır tanımaksızın kurban organizasyonu için yollara düşeceğiz. Birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi dünyanın ücra köşelerinde kendilerine uzanacak bir eli bekleyen muhtaçlara ulaşmak için seferber olacak,iyilik nefeleri olarak yardımlaşmanın gereğini yapacaktır. Ben de bu bayramda Afganistan'a giderek karınca kararınca üzerime düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışacağım.Bu konuda bize destek olan tüm hayırseverlere teşekkür ediyorum. Bayrama kadar bize ulaştıracakları kurban bağışlarını ihtiyaç sahibi Afgan halkına ulaştırmak için elimizden gelen tüm gayretleri sarf edeceğiz. Bu satırlarda yazacağım duyarlılığı taşıyanlar olarak desteklerinizi esirgemeyeceğinizi umuyoruz.

Yardımlaşma bilincinden kastımız nedir?

Başkalarının içinde bulunduğu zorlukları görüp duyarlı olmak onlara el uzatmak empati duyup insanların ve toplumların ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarından önde tutma şuurudur.

Yardımlaşmanın Bireye Ve Topluma Faydaları 

Psikolojik rahatlık:

 Başkalarına yardım etmenin verdiği iç huzur stresi azaltır insanın özgüvenli olmasını sağlar. Başkalarına yardım eden kişi genellikle hayatında ruhu tatmin edici bir yaşam sürer ve mutludur. 

Sosyal Bağları Güçlendirir:

 Yardımlaşan insanlar birbirine güvenir,yaslanır aralarında güçlü bağlar oluşur, böyle bir toplumun direnci artar,aidiyet ruhu canlanır.

Toplumsal Sorunları Çözer:

 Terör,doğal afetler yoksulluk,adaletsizlik gibi temel toplum sorunları ancak yardımlaşma ve dayanışmayla el ele verilerek aşılır.Devletin ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği içinde olmaları vatandaşlara bu sorunları kalıcı şekilde çözme imkanı sunar.

Bilgi Ve Deneyimlerden İstifade İmkanı Sunar:

Yardımlaşma hedefi olan insanlar ihtiyaçtan fazlasını  paylaşırlar.Bilgi,deneyim ve beceri paylaşımı da büyük bir yardımlaşma biçimidir. maddi desteklerin ötesinde toplumun genel yetkinlik düzeyini arttırır.

Kültürel Mirası,Örfü Gelecek Nesillere Aktarır:

Zenginin,fakire,büyüğün, küçüğe,gencin,yaşlıya el uzatması yeni nesillerin bunları örnek almasını ve değerlerimizin çağlar boyu sürekliliğini sağlar böylece toplumsal hafıza muhafaza edilmiş olur.

Yardımlaşma Bilincinin Nasıl Geliştiririz?

Yardımlaşma bilincini bir toplumda geliştirmenin birçok yolu vardır. Bunlardan birkaç tanesini şöyle sıralayabiliriz.

Eğitim Sistemiyle:

 Eğitim müfredatımız öncelikle toplum kodları ile uyuşan bir içeriğe kavuşturulmalıdır. Sosyal sorumluluk projeleri ve gönüllülük faaliyetleri müfredatta zorunlu hale getirilmelidir. Anaokulu ve okul öncesi dönemden itibaren çocuklara empati, paylaşım ve dayanışma kavramları aşılanarak bir ibadet gibi öğretilmelidir.

Aile Temelli Destekle:

Aile içinde fertler yardımlaşarak dayanışma örneği sunmalı hiçbir kimse kral veya kraliçe yerine konmamalı her bir fert sorumluluk almalı ve çocukların değerleri içselleştirmesi ailede sağlanmalıdır. 

Sivil Toplum Kuruluşlarıyla:

Sivil toplum kuruluşlarının varlığı bir toplum için yardımlaşma bilincini oluşturacak bir doğal okul konumundadır. Herhangi bir kuruluşta faaliyetlere katılıp gönüllü davranan bir genç yardımlaşma bilincine kavuşmuştur. Menfaatsiz ve karşılıksız çalışma azmi böyle ortamlarda geliştiğinden herhangi bir zor şart altında ilk koşacak kişi o olacaktır.Diğergamlık ve fedakarlık artık bir davranışa dönüşmüştür. 

Medya Ve İletişim Yoluyla:

Medya organlarında yardımlaşma temalı içeriklere daha fazla yer verirsek ve başarılı örnekleri ön plana çıkarırsak bir farkındalık oluşacaktır. Bunun için sosyal medyada yardımlaşma kampanyalarının duyurulması insanları harekete geçirecek güçlü bir araca dönüşecektir. Bugün boykot kampanyaları, zülme karşı kitlesel gösterilerin olması bunun en açık örneğidir.

Devlet politikalarıyla: 

Devlet toplumunu yardımlaşmaya teşvik etmeli vatandaşa örnek olarak yardımlaşma ve dayanışmayı yaygınlaştırmalıdır. Bu amaçla çeşitli devlet kurumlarının başlatmış olduğu yardım çağrıları toplumda yeterince taraf bulmuştur.Dünya genelinde Türk milletinin yardım kurumlarının örnekliği böyle  sağlanmıştır. Dünyanın neresine gitseniz bu milletin teveccüh görmesi yardımlaşma bilinci nedeni iledir.

Sonuç itibariyle şunu diyebiliriz:

Yardımlaşma bilinci modern batının  insanlığı düşürdüğü pek çok emperyalist tuzak ve zorluğun üstesinde gelmede hayati bir öneme sahiptir. Bir toplumdaki insanların birbirlerine el uzatması toplumda uyumu arttırır,refah seviyesini de yükseltir ve toplum huzurlu bir şekilde yaşanabilecek hale gelir. Bu bilinci gelecek nesillerimize aktarırsak ve yaşamın her alanında yaygınlaştırırsak dünyamız da huzur içinde yaşanacak bir yer olacaktır. Unutmayalım ki Batı insanı bencilleştirip insanın kurdu haline dönüştürmüştür. Toplumu ile vatandaşı ile bir ve beraber olursak daha güçlü oluruz ve müreffeh bir ülke olarak geleceğe emin adımlarla yol alabiliriz. 

''Mallarınızı Allah yolunda harcayın ve kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın. Bir de iyilik edin ve yaptığınızı güzel yapın. Doğrusu Allah iyilik eden ve işini güzel yapanları sever.''Bakara 195.

Şimdi yola revan olmak vakti selam ve dua ile...

Hasan İlhan/ Alanya

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum